Ostpaj till kräftor – så lyckas du

Ostpaj till kräftor – så lyckas du

Erik Lindström11/23/2025
2 min läsning

Västerbottensostpaj är den klassiska ostpaj till kräftor som nästan alltid finns på kräftskivan. Det är en enkel rätt som du faktiskt kan laga hemma själv, och smaken blir så mycket bättre än köpt (det är inte ens jämförbart, egentligen). I den här guiden lär du dig göra en frasig och krämig ostpaj som imponerar på dina gäster.

Så gör du Västerbottensostpaj hemma

Du behöver inte mycket för att lyckas. Till pajskalet krävs 250 gram mjöl, 125 gram smör, en nypa salt och 3-4 deciliter vatten. Blanda mjöl och salt, sedan blanda in kallt smör tills det ser ut som brödsmula, häll på vatten och arbeta ihop en deg.

Lägg degen i en pajform och förgrädd skalet i 10 minuter vid 200 grader. Det viktiga steget är att grädda botten innan fyllningen kommer på då blir den frasig istället för blöt.

För fyllningen behövs 300 gram riven Västerbottensost, 4 ägg och 3 deciliter vispgrädde. Riv osten grovt för bättre konsistens. Blanda ägg och grädde, sedan blanda i osten och häll allt på det förgräddade skalet. Grädda pajen i 25-30 minuter vid 175 grader tills den är stabil men fortfarande lite blöt i mitten.

Tips för att lyckas bättre

Gräv Västerbottensost grovt istället för fint då får du en bättre textur i pajen. Stora bitar håller smaken bättre än fin ost.

Gör pajen dagen innan kräftskivan. Smaken blir djupare och bredare efter en natt i kylskåp. Det sparar också tid dagen då du ska servera.

Om tiden är knapp köper du färdig pajdeg. Många gör det utan dåligt samvete eftersom det viktiga är ju fyllningen med osten.

Servera pajen ljummen med klassiska tillbehör: hackad dill, löjrom, creme fraiche och tunt skivad rödlök. Dessa saker förstärker smakerna i både pajen och kräftorna och gör hela rätten ännu godare.

Västerbottensostpaj är enkel att göra och värd varje minut av arbetet. Testa receptet och se själv varför den finns på nästan varje kräftskiva i Sverige.

Dela:
Ostpaj till kräftor – så lyckas du